Koldhævede Pretzels
Ingredienser:
350 g hvedemel med højt glutenindhold
150 g almindeligt mel
1 tsk salt
2 tsk tørgær
1 spsk rapsolie
Til glaseringen:
1/2 tsk natron
sesamfrø
1 æg, pisket, til pensling
Fremgangsmåde:
Drys gæren over 300 ml lunkent vand. Rør rundt og lad det stå i 5 minutter før du tilsætter olien.
Bland de to slags mel, sukker og salt i en stor skål.
Hæld væsken i melblandingen lidt ad gangen, imens du rører, så det bliver en sammenhængende dej.
Ælt (i hånden eller på en røremaskine) i 10 minutter indtil dejen er glat og blød. Læg den over i en olieret skål.
Læg husholdningsfilm henover og lad den stå på køl i 12 timer.
Hæld dejen ud på en let meldrysset overflade.
Skær dejen ud i 16 lige store stykker.
Tag hvert stykke dej og rul ud til en lang pølse på ca 45 cm.
Tag fat i hver ende af dejen og kryds hver ende ind og den anden, hvormed du lave en cirkel.
Sno nu enderne rundt om hinanden.
Sæt ender fast på siden af saltkringlen.
Gentag 16 gange.
Placere dem på en bageplade beklæde med bagepapir og dæk til med et viskestykke.
Lad den hæve i 30 minutter.
Forvarm ovnen til 200 grader.
Bland natron med 4 spiseskefulde kogende vand.
Pensl kringlerne med blandingen.
Strø sesamfrø (eller salt) udover og bag dem i 10 minutter.
Tag dem ud af ovenen og pensl med æg. Bag i yderligere 5 minutter.
Tag dem id af ovnen og lad dem køle.